Choď na obsah Choď na menu
 


Skunk smradľavý, resp. pruhovaný ( Mephitis mephitis)

Patrí do triedy cicavcov, rad mäsožravce, donedávna bol zaradený ako nadčeľaď lasicovité, no v rámci nových zistení o tomto druhu bola vytvorená samostatná čeľaď Mephitidae - skunkovité.

Obrázok

O skunkoch by som rada napísala to, čo o nich viem. Už začiatok však pre mňa nieje ľahký, lebo už samotný názov "smradľavý" je názov vyvolávajúci vážne predsudky, ktoré sú často veľmi vzdialené realite. V rámci zisťovania informácií o tomto druhu som ostala často zarazená odbornými informáciami v niektorých knihách, na webe a fórach, ktoré sa často veľmi líšili, preto sa budem snažiť priblížiť toto zvieratko na základe získaných informácií z rôznych zdrojov a hlavne - zo života s nimi.

K svojmu názvu skunk prišiel na základe charakteristického obranného znaku - sekrétu pachových žliaz, ktoré v prípade obrany v prírode využíva. Vyskytuje sa v severnej Amerike.

Popis

Obrázok Charakteristické prírodné sfarbenie je čierne s bielymi pruhmi, ktoré vedú po bokoch od krku až po dlhý, huňatý chvost. V súčasnosti je toto sfarbenie označované ako čierne - klasické. Vrámci nových farebných foriem je dnes častá aj čokoládová farba alebo champagne, a možno aj kopa iných od výmyslu sveta :-)

 Široký tmavý pruh pozdĺž chrbta môže byť len v náznaku, čo sa označuje ako "chip". Toľko k ich farbe.

    Skunky majú stredne veľké bacuľaté telo, telesná váha dosahuje 2 - 8kg, v závislosti od jedinca, veku a množstva tuku ( skunky majú sklony k obezite). Pre stavbu tela je charakteristická malá hlava s malými okrúhlymi uškami, huňatý chvost a krátke labky s dlhými pazúrmi, ktoré v prírode používajú na vyhrabávanie hmyzu. Skunky veľmi radi hrabú, ale pazúry nespĺňajú len tento účel - slúžia im zároveň ako predĺžené prsty, držia si v nich potravu pri jedení.

   Srsť skunkov je huňatá, majú dlhé chlpy, na ktorých sa skoro vôbec nedrží špina, nakoľko sú ako umelé. Chlpy sú krásne, dlhé, lesklé a pevné. Kvôli tejto kvalite srsti sa skunky často chovajú kvôli kožušine.

   Chrup skunkov je charakteristický chrup mäsožravcov - majú ostré predĺžené očné zuby, počet zubov je 34. Živia sa hmyzom, malými cicavcami a vtákmi, ovocnými plodmi. V zajatí sa kŕmia ovocím, zeleninou, psími granulami, hmyzom a mäsom.  

   Skunky sú sociálne tvory, v zajatí sa často chovajú v pároch alebo 1 samček s viacerými samičkami.

   Rozmnožovanie skunkov prebieha vo februári až marci, v máji začínajú po cca 63 dňoch gravidity rodiť 3 - 7 mláďat. Mláďatká sa rodia raz ročne, vo výnimočných prípadoch má samica ruju v skoršom období a mláďatká môže mať 2 x do roka. Je to však skôr výnimka. Mláďatká sú plne závislé na materskom mlieku, po 3 týždňoch života začínajú postupne prijímať aj pevnú stravu, vo veku 6 - 8 týždňov ich matka odstavuje.

Smrdia skunky?

Teraz by som sa vrátila na začiatok. Nepovažujem skunka za smradlavé zviera. Každé zviera má svoj charakteristický pach. Každý, kto nemá doma zviera, cíti v byte prítomnosť mačky, psa, škrečka alebo iného zvieracieho miláčika. Do akej miery ho je doma cítiť závisí na hygiene, ktorú mu zabezpečujeme. Skunky nesmrdia, sú čistotné, používajú toaletu, umývajú si labky. Nezaslúžia si meno "smradľavý".